21. 8. 2006

Vtipy

Vložil hippo, 21. Srpen 2006 - 22:56
Něco "mezináboženského" pro zasmání i zamyšlení
V oddílu vlaku z Čenstochové do Varšavy se mluví o slavných lidech. U okna sedí židovskýintelektuál, který co chvíli poznamenává, jakého původu jednotlivé osobnosti jsou.
"Zamenhof..."
"Žid."
"Spinoza."
"Žid."
"Kolumbus..."
"Maran, pokřtěný španělský Žid."
"Mickiewicz..."
"Matka pokřtěná Židovka."
Dáma, která sedí na protějším sedadle, vykřikne podrážděně:
"Ježíšmaria..."
"Taky Židi!"
A ještě jeden křesťansko-židovský, opět z polského vlaku:
V kupé se setkají dva pánové. Brzy se ukáže, že jeden z nich je katolický kněz, zatímco druhý židovský rabín. Kněz zjistí, že rabín je velmi zbožný a inteligentní muž, a zatouží získat jej pro katolickou víru. Chvíli přemýšlí, jak na to, a nakonec řekne: "Pane rabíne, vy jste tak mimořádně zbožný a inteligentní muž, že je skoro škoda, že vaše židovská obec je tak málo početná. Vy kdybyste byl katolickým knězem, tak byste měl velikou farnost a mohl byste mnohem víc šířit vaše krásné myšlenky!" Rabín odpoví: "Hmm... On by to nebyl žádný zvláštní rozdíl. Má obec není zase tak malá!" Kněz upadne v zamyšlení a po chvíli ticha to zkusí znovu: "Pane rabíne, vy jste tak mimořádně zbožný a inteligentní muž, že si jsem skoro jist, že kdybyste byl katolickým knězem, tak byste se dříve či později stal i biskupem... A potom byste měl teprve široký prostor k šíření vašich krásných myšlenek!" Rabín odpoví: "Hmm... On by to nebyl žádný zvláštní rozdíl. Za mnou i tak jezdí souvěrci ze široka daleka..." Kněz upadne v zamyšlení a po chvíli ticha to zkusí ještě jednou: "Pane rabíne, vy jste tak mimořádně zbožný a inteligentní muž, že si říkám, že kdybyste se už jednou stal katolickým biskupem, tak byste se určitě dříve či později stal i krakovským arcibiskupem, a ještě později, kdo ví, jestli byste se třeba nestal i papežem... A potom byste své krásné myšlenky mohl šířit po celém světě!" Rabín odpoví: "Hm... Za mnou stejně jezdí souvěrci i z Izraele a z Ameriky, on by to ani žádný zvláštní rozdíl nebyl..." Knězi už dojde trpělivost, rozčílí se a vybuchne: "Chlape, co ještě chcete? Chtěl byste se snad stát samotným Pánem Bohem?!" Rabín zvážní a po chvíli ticha říká: "No, víte, jednomu z nás se i tohle povedlo..."

1. 8. 2006

Mnich a lama

Vložil petr klásek, 1. Srpen 2006 - 18:24
Frédéric Lenoir
Rozhovory s Frédéricem Lenoirem
Mnich a lama, otec Robert Le Gall, Lama Džingme Rimpočhe
Česky Volvox Globator 2005, z francouzského originálu Le Moine et le Lama, entretiens avec Frédéric Lenoir, Libraire Arthéme Fayard 2001
Publikace významného francouzského sociologa a religionisty je v podstatě společné interview a současně dialog představitelů dvou významných duchovních tradic, katolického křesťanství a tibetského buddhismu.