20. 3. 2007

LITANIA DO KAŻDZIUTKIEGO NA ZIEMI

Vložil petr klásek, 20. Březen 2007 - 17:40
I když by mne nikdy nenapadlo, že bych mohl psát o mezináboženském dialogu v souvislosti s hudbou, stalo se: u našich katolických přátel jsem mohl shlédnout a vyslechnout skvělý polský hudební projekt TU ES PETRUS. Musím říct, že mne už dávno žádná hudba neoslovila tak, jako tento koncert. V Polsku to v minulém roce byla kulturní událost velkého významu, k nám se však o ní mnoho zpráv nedostalo.
Jak píše Zbigniew Książek v úvodu stránky věnované tomuto projektu:
Tu Es Petrus to jednocześnie poetycka opowieść o trzech największych problemach XXI wieku. Te problemy to GŁÓD obok BOGACTWA, WOJNY w opozycji do POKOJU i NIENAWIŚĆ w ludzkich sercach obok pragnienia ŁADU SERCA.

7. 3. 2007

Mezináboženský dialog USA - Írán

Vložil hippo, 7. Březen 2007 - 12:37
Protože česká média neustále píší o hrozbě získání atomové bomby Íránem a o možnosti amerického útoku proti této zemi, ale zprávy opačného vyznění zcela ignorují, chtěl bych takovouto zprávu zmínit alespoň zde. Koncem února se v Teheránu konal zcela jedinečný dialog mezi představiteli amerických křesťanských církví a představiteli Íránské islámské republiky. Náboženští vůdcové katolické, episkopální, metodistické, baptistické, mennonitské a kvakerské církve strávili v Íránu několik dní a setkali se s jeho náboženskými a politickými vůdci včetně prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.