28. 12. 2011

Zpráva o setkání představitelů židovských, křesťanských a muslimských společenství 25. října 2011


Od roku 2010 Husitská teologická fakulta Univerzity Karlovy hostí otevřenou skupinu představitelů židovských, křesťanských a muslimských společenství. První takové setkání bylo spojeno s konferencí Duchovní život ve svobodné společnosti. Dvacet let náboženské svobody u nás a jeho účastníci vyjádřili přání rozvíjet vztahy a diskutovat problémy i na dalších schůzkách.
 
Na setkání dne 25. října 2011 vytvořili přítomní představitelé židovských, křesťanských a muslimských společenství prohlášení a prezentovali ho na následující panelové diskusi se studenty a veřejností a na tiskové konferenci. Tématem panelové diskuse bylo rostoucí napětí v české společnosti a možnosti jeho překonání. K prohlášení, které je uvedeno níže na této stránce, se připojili: patriarcha Tomáš Butta, prof. Tomáš Halík, rabín Ron Hoffberg, synodní senior Joel Ruml, rabín Karol Sidon, dr. Vladimír Sáňka, Miloslav kardinál Vlk a Sylvie Wittmannová.
Zdeněk Vojtíšek

Prohlášení představitelů židovských, křesťanských a muslimských společenství v ČR
Naše současná česká společnost je politicky, názorově, etnicky, kulturně i sociálně pluralitní. Z této její pestrosti přirozeně vznikají napětí. Jsme však zneklidněni tím, že tato napětí jsou doprovázena projevy intolerance a někde už dokonce přerůstají v otevřené konflikty a násilí. Politická kultura hrubne a nebezpečně nahrává šiřitelům skupinových předsudků a ideologie nenávisti. 
V této situaci bychom chtěli nabídnout naši vlastní zkušenost. Už delší dobu se konají pravi­delná setkání představitelů židovských, křesťanských a muslimských společenství v naší zemi. Naše zkušenost ze vzájemného dialogu je nadějným znamením toho, že i v současné situaci je možné nalézt etické hodnoty, na nichž se dokážeme shodnout. Chceme však nejen prohlubovat své vzájemné vztahy, nýbrž jsme také připraveni přispívat ke kultivaci etické, a tím i politické atmosféry v naší společnosti.

4 komentáře:

  1. Když jde o to okrádat společnost, tak se církve shodnou...

    OdpovědětVymazat
  2. Vždycky mě naplní úžasem, kde se na stránkách pro účastníky mezináboženského dialogu berou lidé s fobií vůči mezináboženskému dialogu nebo dokonce lidé s fobií vůči náboženství...

    OdpovědětVymazat
  3. Už zase nám temné síly popravují židovské děti!!!

    A za tuto ve světe ojedinělou tragédii de facto mohou francouzské úřady, neboť se na Mohammedovi Merahovi dopustili nezákonné diskriminace, když odmítli jeho žádost k přijetí do armády.

    Nyní nejspíše můžeme očekávat, že z postupu francouzských úřadů oprávěně rozhořčení Židé započnou na předměstích francouzských měst vypalovat auta, městské mobiliáře, školy...to mi můžete věřit, jako že se Alenka Šabatová jmenuji.

    OdpovědětVymazat
  4. Svůj názor na zabíjení Židů už jsem na tomto webu projevil. Na rozdíl od Alenky Šabatové jsem se pod něj nestyděl podepsat. Vít Machálek

    OdpovědětVymazat