6. 11. 2011

MOJE ZKUŠENOST - rozhovor s ctihodnou Visuddhi

Vložil petr klásek, 6. Listopad 2011 - 16:34




S ctihodnou Visuddhi, buddhistickou mniškou českého původu, jsem se seznámil prostřednictvím aktivit našeho buddhistického centra Gotama. Toto centrum je provozováno několika buddhistickými společenstvími, která v průběhu roku spolupracují   na společných akcích. Tam jsem taky Ctihodnou potkal, a byla mi sympatická její usebranost, přesnost, a hlavně otevřenost a tendence k aktivismu - buddhistické celibátníky má mnoho lidí zařazené jako tiché a nepříliš se angažující osoby.
Zkušenosti Ctihodné ze Srí Lanky pro mne byly právě impulsem k tomuto rozhovoru - ne proto, že bych byl fascinovaný exotikou vzdálené země, ale kvůli některým aspektům tamější kultury formované Buddhovým učením už po tisíce let. Ctihodná zjevně tuto kulturu sdílí, a jako Češka původem je přitom schopná komunikovat v rámci obou kultur. Může být hodně podnětné potkat někoho opravdu jiného, a někdy to může být docela příjemné překvapení.

1. 11. 2011

RETHINKING RELIGION IN INDIA III

Vložil petr klásek, 1. Listopad 2011 - 16:20
Lukáš Prskavec
Dnes bych se s vámi velmi rád podělil o své zážitky a dojmy z konference Rethinking Religion in India III na kterou jsem byl pozván Martinem Fárkem Ph.D., která se konala ve dnech 11.-14.10. v Pardubicích na zámku. Tuto konferenci organizovaly univerzity: Ghent University v Belgii, Univerzita Pardubice v České republice, Kuvempu University a Karnataka University v Indii.