31. 3. 2008

Nenadešla již ta hodina?

Vložil petr klásek, 31. Březen 2008 - 19:02
Jiří Tůma, Praha

Žijeme v době, kdy stále dokola slyšíme pojmy „globalizace“, „multikulturalismus“, „ekumenismus“ a „ochrana životního prostředí“. Rád bych vyzval vědecké pracovníky a odborníky ze všech oborů, kteří nejsou zaslepeni svojí specializací, aby se zamysleli nad několika následujícími náměty:

1/ Uvedené pojmy, každý zvlášť, mi připadají jako tzv. „chytání kočky za ocas“. Je to podobné, jako když onemocníte a lékař vám léčí konkrétní příznaky jednoho onemocnění, aniž by léčil celek, příčiny a zdroje vašeho neuspokojivého zdravotního stavu. Je přece jasné, že ve vesmíru všechno souvisí se vším. Jak kdysi údajně řekl vtipně A. Einstein: „Když polechtáme vesmír na jednom místě, tak stovky tisíc světelných let vzdálená galaxie se zasměje“. Domnívám se, že naděje světa je právě v propojení uvedených pojmů a hnutí. Nemám ovšem na mysli nějaké dohady o obřadech, detailech, jednotlivostech a pod. ale o hledání základu, který kdysi lidé pravděpodobně znali.

2/ Je jasné, že nelze oddělit ducha a hmotu. „Na počátku bylo Slovo“, říká bible. Obdobně hovoří prvotní duchovní knihy jiných kultur, jako jsou knihy Véd, spisy zaratustriánů, staroegyptské záznamy, pokud byly odkryty, mayské kodexy, indiánské legendy atd.
Vesmír, jehož jsme součástí, ne pány, je stvořen v harmonii. Tato harmonie se projevuje plným prolnutím ducha a hmoty. Tvoří vlastně jednotu. To je všeobecně známé a potvrzují to stále více vědecké poznatky z genetiky, archeologie, geologie, kosmického výzkumu atd. Bohužel jednotlivé obory pracují isolovaně, takže nemohou k této jednotě dospět.

3/ Chceme-li dojít k jádru problémů, v nichž dnes žijeme, musíme jít až ke kořenům, k nejstarším základům. Ať již je nazýváme poatlantské nebo předatlantské, nebo nějak jinak, je zřejmé, že jsou společné celému lidstvu, celému vesmíru.

4/ Historie lidstva ale i vesmíru je historií integrace a desintegrace. Dnes žije lidstvo ve zmatku, kdy probíhají oba tyto děje současně. Je životně nutné nalézt smysl dění, „znamení doby“, jak říká Ježíš v bibli. Snad jsme se za ty tisíce nebo desítky tisíc let trochu poučili, abychom poznali co je třeba udělat. Možná někde existují informace, které lidé zatím nedokáží rozšifrovat.

5/ Domnívám se, že i naše dosud omezené poznatky z historie lidstva i celého vesmíru nás opravňují k tomu, abychom přistoupili k současnému světovému pohybu komplexně, formou jakéhosi systémového inženýrství nebo týmové spolupráce odborníků snad všech oborů. Je asi potřebné spojit globalizaci duchovní (ne pouze nějakou dohodu církví a náboženských a kulturních společenství) s globalizací společensko-ekonomickou a dospět tak ke globalizaci kultury v celé její šíři. Tendence v tomto směru byly pravděpodobně vždy, jak se zdá z dochovaných památek všech dob, ať již jsou datovány jakkoliv.
To ovšem není problém, kteří by mohli řešit běžní, i když renomovaní vědci. To vyžaduje podle mého názoru vědce nezatížené předsudky, kteří se nebojí výsměchu, a dále vědce, kteří se nebojí jít do neznámého, jako byli třeba prof. Wichterle, Einstein nebo Heisenberg, nebo z oblasti kultury třeba S. Dali nebo Pablo Picasso.

Žádné komentáře:

Okomentovat