24. 3. 2008

Extrémisti a extrémisti

Vložil petr klásek, 24. Březen 2008 - 10:33
Karikatury proroka Mohameda zveřejněné v dánských novinách, vylepené na plakátech na zdech v České republice. Agresivní film o Koránu vyprodukovaný kontroverzním holandským politikem a pokus zveřejnit ho na českých stránkách (http://www.novinky.cz/clanek/135976-narodni-strana-chce-zverejnit-kontroverzni-protiislamsky-snimek.html). Nedávno jsem viděl úvod amerického filmu Zeitgeist, který v jeho první části agresivně argumentuje proti křesťanské víře a církvím. Všechny tyto aktivity jsou zaměřeny proti tomu, co jejich autoři považují za nebezpečnou, extremní aktivitu nábožensky založených lidí. Nejen to, samu víru a církve považují za nebezpečí, které by nejraději vymýtili. Nebudu se podrobněji zabývat jejich argumentací, to by bylo na dlouho a není to problém dohledat. Chci jen porovnat to, k čemu směřují a k čemu bych rád směřoval já.

Tito lidé, většinou extrémní pravičáci, sní o světě který bude jednoduchý a ovládaný z jednoho centra. Přehledný, s přesnými a dobře střeženými hranicemi. Lidé v tomto světě budou poslušně vydělávat a utrácet svoje peníze a vyplňovat volný čas svými koníčky. Ten svět bude řídit elita, která si tuto výsadu dobude, a vůbec každý bude mít své místo podle své síly. Kdo se bude odlišovat, ten bude srovnán nebo vystěhován za hranice. Největší síla bude strach.

Já sním o světě, který bude pestrý a v kterém bude stále co objevovat, kde odlišnost bude označována spíš za zajímavou než za nebezpečnou. Kde objevování je dobrodružstvím. O světě s hranicemi otevřenými pro lidi, ne jen pro velké peníze. Kde si lidé spolu povídají a nebojí se vztahů. Až půjdem zase někam na večeři s buddhistickým učitelem, nechci se rozhlížet kolem jestli zpoza rohu nevystartují nějací extremističtí odstraňovači odlišností. V takovém světě je největší síla soucit a láska.

Ale v tom našem světě je zatím všechno namícháno. Záleží na nás, co si vybereme. Paradoxně cesta směrem k společnosti strachu vede přes pohodlnost, nečinost a konformismus. Paradoxně cesta k společnosti soucitu a lásky vede nebezpečím a je na ni potřeba překonat strach z neznámého. I když zatím nikdo v ČR neútočí na buddhisty, nechci přehlížet útoky na křesťany, židy a muslimy. Jednou by se nám to všem mohlo škaredě nevyplatit.

1 komentář:

  1. hippo
    26. Březen 2008 - 11:03
    Díval jsem se na ten článek o krajní pravici v Nizozemí a u nás, stojí za přečtení. Další informace se objevily v dnešních Lidovkách - např. o tom, že nizozemští "národovci" se dožadují toho, aby Korán byl dán na index... U bojovníků za "svobodu slova" skutečně pozoruhodný požadavek. Vadí mi, že státní moc proti aktivitám těchto osob zakročuje (pokud vůbec) ze strachu z odvety islamistů, a ne kvůli ochraně obecného dobra a hodnot, které jsou jimi ohroženy.

    OdpovědětVymazat