11. 4. 2008

Šestiminutové video o "násilnickém křesťanství"

Vložil hippo, 11. Duben 2008 - 9:32
V Lidových novinách (11. 4. 2008, XXI/86, s. 9) vyšel článek "Saúdský Arab natočil reakci na Fitnu", informující o videu "Schizma" saudskoarabského bloggera Raída Saída. Podle vzoru "dokumentu o islámu" nizozemského ultrapravičáka Geerta Wilderse v něm autor namixoval  z kontextu vytrhané citáty z Bible o zabíjení žen a dětí, americký útok na Irák, sektářské násilí apod. s cílem "dokázat", že křesťanství je ošklivé náboženství, hlásající a praktikující násilí.

Jak Raíd Saíd v závěru šestiminutového snímku uvádí, chtěl ukázat, jak snadné je "vzít si část Svaté knihy vytržené z kontextu a prezentovat ji jako nelidskou knihu. To udělal Wilders, aby shromáždil stoupence své nenávistné ideologie."
Řekl bych sice, že Saíd pláče na nesprávném hrobě (hanobení Koránu či Proroka se nedopouštějí vyznavači Bible, ale úplně jiných knih, takže by mohl na oplátku natočit spíš snímek o tom, jak ateisté či sekularisté jedí děti:-)). Nepochybně se mu však podařilo ukázat, jak nesmírně snadné je natočit demagogické paskvily typu nizozemské "Fitny" či obdobného snímku "Já, muslim" českého režiséra Ovečky.
Ovečky v rouše vlčím:-), které pod záminkou dojemného boje "za pravdu" či "proti nenávisti" šíří nenávist a lži, by se mohly chytit za nos.
Nejde ovšem jen o autory propagandistických slátanin, ale také a především o jejich konzumenty. Obávám se, že dokud budou existovat lidé, kteří si k ospravedlnění svých protináboženských předsudků vždycky rád počtou o "fanatických sektách", "islámských teroristech", "ziskuchtivých farářích" apod., bude existovat i nabídka odpovídající poptávce...

Žádné komentáře:

Okomentovat