12. 6. 2008

Amerika byla založena proto, aby zničila islám

Vložil hippo, 12. Červen 2008 - 17:35
Tento výrok není paranoidním blábolem Usámy bin Ládina... Jedná se o slova známého amerického evangelikálního kazatele Roda Parsleyho, který islám označuje za "antikristovské náboženství" a říká, že "Amerika byla založena zčásti proto, aby toto falešné náboženství zničila" (Zikmund, M. T.: Pastoři "zätápějí" prezidentským kandidátům. Katolický týdeník, 10.-16. 6. 2008, roč. 19, č. 24, s. 3).

Republikánský kandidát v prezidentských volbách senátor McCain, který se původně těšil Parsleyho podpoře, po uvedeném výroku tuto podporu odmítl. Evangelikální mediální expert Joseph Farah poté prohásil, že Parsleyho názory na islám sdílí naprostá většina amerických fundamentalistů, a na McCainovu adresu výhružně dodal: "Jestli bude vítat podporu jen těch, kdo považují islám za schůdnou cestu k Bohu, ocitne se v den voleb docela osamocen."
Co k tomu řici? Situace je nepochybně vážná. V Americe jsou mnozí infikováni fanatickou nenávistí k islámu a v muslimském světě zase fanatickou nenávistí k Americe. Mezi muslimy i mezi Američany (včetně evangelikálů) je ovšem také mnoho lidí plně otevřených dialogu kultur a náboženství.  Neztrácím naději, že přijde čas, kdy ti druzí plně zvítězí a názory těch prvních budou všeobecně vnímány jako absurdní.

Žádné komentáře:

Okomentovat