1. 8. 2006

Mnich a lama

Vložil petr klásek, 1. Srpen 2006 - 18:24
Frédéric Lenoir
Rozhovory s Frédéricem Lenoirem
Mnich a lama, otec Robert Le Gall, Lama Džingme Rimpočhe
Česky Volvox Globator 2005, z francouzského originálu Le Moine et le Lama, entretiens avec Frédéric Lenoir, Libraire Arthéme Fayard 2001
Publikace významného francouzského sociologa a religionisty je v podstatě společné interview a současně dialog představitelů dvou významných duchovních tradic, katolického křesťanství a tibetského buddhismu.

Popisuje základy obou duchovních směrů jednoduchým a přístupným způsobem, objasňuje rozdíly a společné body. Frédéric Lenoir angažoval pro tuto knihu takové účastníky dialogu, kteří jsou vzdělaní i angažovaní, mladí a zároveň zodpovědní, a také dosud nezatížení oficiálními mezináboženskými kontakty. Díky tomu se čtenář může spoluúčastnit nehraného rozhovoru lidí, kteří toho o sobě příliš moc neví, a právě proto se ptají a zajímají o toho druhého.
Ukázka ze závěru knihy:
Frédéric L. – Přál byste si, aby se buddhismus rozšířil na Západě ještě více?
Lama Džingme – nejde o to, soustředit se výlučně na buddhismus, ale také uznat, že ve všech částech světa existují duchovní cesty, které v sobě nesou mnoho dobrého. Jestliže toto dobro zůstane netknuté, bude to blahodárné pro všechny. Nemyslím si tedy, že by se všichni na světě měli stát buddhisty! ...
Frédéric L. – Co si myslíte otče, o současném úspěchu buddhismu ve Francii? Znepokojuje vás to? Máte po tomto rozhovoru jiné vysvětlení, než které by jste řekl před tím?
Otec Robert – Víme, že už několik let dosahuje množství buddhistických center ve Francii téměř stejného počtu jako je počet mužských katolických klášterů. ... Lamo, během své návštěvy u vás, jsem potkal jednoho nebo dva z vašich mladých západních lamů, kteří mi řekli, že kdyby na své jezuitské koleji potkali nějakého člověka prodchnutého Božím duchem a stejné duchovní velikosti jako lama Gendün, byli by ještě katolíky.

Žádné komentáře:

Okomentovat