3. 1. 2008

Sarkozy vzbudil pod pyramidami rozruch

Vložil hippo, 3. Leden 2008 - 10:04
Rád bych na těchto stránkách občas krátce oglosoval nějaký aktuální příspěvek z denního tisku, o kterém by stálo za to přemýšlet či diskutovat v souvislosti se vztahy mezi náboženstvími a kulturami.  Začal bych článkem Jaroslava Zbožínka „Sarkozy vzbudil pod pyramidami rozruch: Egypťany šokovalo, že se svou partnerkou Carlou Bruniovou nocoval v jednom pokoji“, který vyšel v deníku Právo (31. 12. 2007, XVII/302, s. 9).

Francouzský prezident, katolík:-) Nicolas Sarkozy, nenuceně spojil státnickou návštěvu a dovolenou s novou „přítelkyní“. S taktem sobě vlastním si pro obojí zvolil muslimskou zemi, v níž mimomanželské sexuální vztahy odporují nejen etickým a náboženským hodnotám, ale také právním normám.

Podle článku v Právu proti skutečnosti, že prezident Sarkozy a exmodelka Bruniová při návštěvě Egypta sdílejí společný hotelový pokoj, protestoval „jeden z levicových poslanců“ Gamál Zahrán, který „důrazně připomněl, že islámské právo přísně zakazuje nesezdaným párům trávit noc ve stejném pokoji“. Uvedený poslanec se prý zřejmě nechce „smířit s tím, že úřady Egypta, jehož ekonomika je velmi závislá na turistickém ruchu, zmíněné pravidlo  nevztahují na cizince z nemuslimských zemí a že svobodné páry z Evropy či z Ameriky smějí v egyptských hotelích nerušeně nocovat spolu“. 
Já osobně chápu, že egyptským muslimům (a to nikoliv jen „fundamentalistickým“) vadí, že návštěvníci ze Západu se v jejich zemi mohou chovat a také chovají způsobem, který je neslučitelný s místní kulturou a morálkou, ať už se jedná o mimomanželské vztahy či polonahé západní turistky v egyptských letoviscích. Mrzí mě také, že tito lidé v muslimech posilují představu, že Západ je světem prostituce a sexuální nevázanosti. V této souvislosti bych také rád připomněl kuriózní skutečnost, že ve středověku i raném novověku panovalo v Evropě takřka všeobecné přesvědčení o tom, že sexuální požitkářství je typickým znakem MUSLIMŮ...
Dnešní Západ muslimům v této oblasti vytýká naopak rigidní morálku a odmítání liberálně (či libertinisticky) chápané svobody. Podobně jako ve středověku se však i dnes o těchto otázkách mezi západním a islámským světem nevede prakticky žádný dialog. Proč asi?! Možná proto, že takovýto dialog by už neumožňoval ani povýšené kárání “těch druhých”, ani nebrání ohledů na jejích cítění...    

Žádné komentáře:

Okomentovat