5. 5. 2008

Muslimové chtějí věcnou diskusi

Vložil hippo, 5. Květen 2008 - 14:54
Nedávno jsem se na těchto stránkách zmiňoval o islamofobním “dokumentu” nizozemského režiséra a krajně pravicového politika Geerta Wilderse “Fitna”. Nyní bych se rád zmínil ještě o zprávě, která vyšla v Lidových novinách (3. 5. 2008, XXI/104, s. 4) pod názvem “Protiislámský snímek na radnici: Nenávistný dokument z Nizozemska uvedou v Brně sami muslimové”.

Geert Wilders dobře ví, že své tvrzení o nedílném spojení mezi terorismem a Koránem může “doložit” jen propagandistickými výkřiky, nikoli však věcnými důkazy. Proto odmítl nizozemských muslimů, že jeho film promítnou v rámci svého televizního programu a pak s ním o něm budou diskutovat. To, k čemu nedošlo v Nizozemí, se však nyní uskutečňuje alespoň v Brně v podobě projekce “Fitny” v sále Staré radnice s následnou diskusí za účasti zástupců muslimské komunity.
Předseda Islámské nadace v Brně ing. Muneeb Hassan svou účast v této diskusi v článku v Lidových novinách odůvodňuje těmito slovy: “Pokud někdo touží po pravdě, chci, aby ji poznal.”
Čeští muslimové nechtějí svou víru hájit prostřednictvím demonstrací a už vůbec ne prostřednictvím násilí či výhrůžek na adresu těch, kdo ji hanobí. Chtějí svou víru hlásat jen prostřednictvím uvážlivých slov a racionálních argumentů.
Nemohu si odpustit konstatování, že jednají přesně v duchu výroku byzantského císaře Manuela Paleologa, jehož citování papežem Benediktem XVI. předloni vzbudilo tolik rozruchu:
“Kdo chce přivést někoho k víře, potřebuje schopnost mluvit dobře a usuzovat správně, a nikoli násilí a hrozby.”

Žádné komentáře:

Okomentovat