15. 9. 2008

Co by se měly učit muslimské děti?

Vložil hippo, 15. Září 2008 - 17:09
Rád bych po prázdninách zase předložil k zamyšlení či diskusi zprávy, které mě zaujaly v periodickém tisku. Tentokrát se bude jednat o článek „Němečtí muslimové mají svou učebnici“ z Lidových novin (20. 8. 2008, XXI/195, s. 7) a o anketu „Jak to vidí čtenáři?“ z Katolického týdeníku (9.-15. 9. 2008, XIX/37, s. 2) či z www.katyd.cz.

Podle článku v Lidovkách vyšla v nejlidnatější spolkové zemi Německa, v Severním Porýní-Vestfálsku, první německá učebnice islámské věrouky, ze které se od začátku tohoto školního roku učí muslimské děti ve školách. Článek uvádí, že školní učebnice islámu, na kterou muslimové v Německu museli čekat plných třicet let, přibližuje nejen islámské představy o Bohu, andělech, džinech, prorocích apod., ale je také zaměřena mezinábožensky. Připomíná i skutečnost, že v Německu žije asi 3,4 milionu muslimů.
V anketě Katolického týdeníku byla čtenářům položena otázka: „Myslíte si, že zavedení výuky islámu pro muslimskou menšinu na školách v Německu je pozitivním krokem?“ 53 čtenářů (23,5%) odpovědělo „Ano“, 173 čtenářů (76,5%) zvolilo odpověď „Ne“...
Kdybych mohl, rád bych těm více než třem čtvrtinám respondentů, kteří zavedení výuky islámu v německých školách vnímají negativně, položil otázku: Co by se měly muslimské děti v Německu učit? Měly by podle Vás chodit na hodiny katolického náboženství? Nebo by měly být vychovávány a vzdělávány výhradně nenábožensky, v duchu sekularismu či ateismu? Nebo se Vám snad nelíbí, že ve školách bude výuka islámu pojímána mezinábožensky, a preferovali byste pro muslimské děti soukromou výuku islámu, vedenou pokud možno radikálními imámy, kteří by děti poučili o nesmyslnosti jakéhokoliv dialogu?

4 komentáře:

  1. Jan XVII(Já,papež,mám 3 syny-biskupy.Pak že zázraky nejsou:) (bez ověření)
    22. Září 2008 - 10:29
    Máš pravdu, Vítku. A měli by se víc snažit poznávat ty dobré hodnoty kultury, kde žijí. Posílám zprávu z arabia.pl , zvlášť jsem ocenil slova "Podle Khana by měli muslimové opustit mentalitu obětí a otevřeně se celospolečensky postavit proti nuceným sňatkům, vraždám ze cti apod."

    Muslimský poslanec: „Omezte zahraniční politiku a posilte domácí“
    Napsal Libertas News
    Thursday, 18 September 2008
    Muslimský poslanec britského parlamentu Sadiq Khan v rozhovoru pro britský think-tank Fabian Society prohlásil, že britští muslimové by měli zapomenout na kauzy jako je Irák a více se soustředit na snahu o integraci. Podle Khana by měli muslimové opustit mentalitu obětí a otevřeně se celospolečensky postavit proti nuceným sňatkům, vraždám ze cti apod.

    Je třeba abychom vzali své životy do vlastních rukou, řekl Khan. Také poukázal na skutečnost, že muslimové se stali „posedlí" zahraničními otázkami a ignorují situaci ve vlastní zemi. Podle Khana je nejlepším způsobem jak pomoci trpícím muslimům ve světě zlepšení podmínek pro život a seberealizaci muslimů v Anglii. Pokud se stanete zběhlým hráčem v společnosti v Anglii budete moci lépe pomoci trpícím muslimům jinde upozornil Khan. Podle něj by mešity a islámské centra měly zahájit kurzy angličtiny, kurzy o základních informacích o anglické společnosti a obdobné programy na podporu integrace.

    OdpovědětVymazat
  2. hippo
    24. Září 2008 - 11:38
    Rád bych reagoval na Jana XVII. (nevím tedy, proč v rámci svého nicku uvádí i své rodinné poměry:-)). Myslím si, že je skvělé, že v britském parlamentu je muslimský poslanec, a to zjevně muž na svém místě. Přesně tak jsem svůj článek myslel. Čím víc bude na všech úrovních (od učitelů náboženství až po politiky) působit lidí typu Sadiqa Khana, tím lépe jak pro muslimskou minoritu, tak i pro celou společnost západních zemí. Jinak ještě k tomu, co ten člověk říká: Mě jako křesťana samozřejmě oslovuje, když chce někdo pomáhat "trpícím bratřím", ale jde o to, jakým způsobem. Fanatismus spojený s násilím sotvakdy někomu pomohl. Při čtení vzpomínek Ruth Pfauové mi běhal mráz po zádech nad scénou, v níž v Pákistánu verbovali džihadisty "na pomoc trpícím bratřím v Afghánistánu". Připomnělo mi to scény z doby před 900 lety, kdy byli pod velmi podobnými hesly ("Pomozte trpícím bratřím na Východě, sužovaným nevěřícími!") verbováni křižáci. Tito dobrodějové pak ve jménu křesťanství páchali snad ještě horší zločiny než jsou ty, které dnes ve jménu islámu páchají teroristé. Možná jsem až příliš citlivý na věci, které mi připomínají "středověkou mentalitu" - ale jako historik k tomu mám dobré důvody...

    OdpovědětVymazat
  3. Jan XVII. (bez ověření)
    24. Září 2008 - 12:42
    >nevím tedy, proč v rámci svého nicku uvádí i své rodinné poměry:-))
    Já vím, že u nás se poměry tají, ale mně se stejně nic nestane :)
    Tuhle povídal jeden náš velebníček druhému: "Eslipak my se ještě dočkáme zrušení teho celibátu?" A druhý povídá: "My už asi ne, ale naše děcka snaď áno." Kam na to ty chlapi chodí, já nic takového nepodepsal. Pořádek musí být.

    OdpovědětVymazat
  4. Petr (bez ověření)
    19. Září 2008 - 20:01
    Narůstání muslimské populace v Evropě je pro mnohé křesťany zjevně bolavá záležitost.

    OdpovědětVymazat