19. 1. 2009

O muslimech na evangelické teologické fakultě a násilí na Blízkém východě

Vložil hippo, 19. Leden 2009 - 16:37
15. ledna 2009 se na Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy konala beseda s představiteli českých muslimů, imámem Emirem Omičem a dr. Vladimírem Sáňkou. Oba hosté přiblížili svůj koncept mezináboženského dialogu a opakovaně vyslovili apel, aby vyznavači různých náboženství co nejtěsněji spolupracovali k dobru celé společnosti.
Šlo o setkání otevřené fakultní i mimofakultní veřejnosti, primárně ale určené studentům, navštěvujícím kurs „Židé, křesťané a muslimové“. Tento předmět na ETF UK vyučuje vedoucí katedry religionistiky doc. Pavel Hošek, kterému bych na těchto stránkách rád vzdal dík za to, jak  neokázale, ale účinně a soustavně přispívá k dialogu a porozumění.

Učit předmět tohoto druhu v době dalšího z nesčetných konfliktů na  Blízkém východě určitě není jednoduché. Události v Gaze pochopitelně nepřispěly k dialogické atmosféře ve vztazích mezi Židy, křesťany a muslimy. Tomáš Halík to v Katolickém týdeníku č. 3/2009 formuloval velmi vyostřeně:

„Před obrázky zabitých palestinských dětí (jakkoli je těžké zodpovědnost za množství civilních obětí teď jednoznačně přiřknout jen jedné či druhé straně) se obrací v prach to, co jsme mnozí léta namáhavě budovali v oblasti křesťansko-židovsko-muslimských vztahů.“

Za těchto okolností nebylo divu, že ani imám Omić se ve svém vystoupení neubránil narážkám na izraelskou politiku a situaci Palestinců. Snažil se zachovat zdrženlivost, jeho postoj byl však  zřejmý. Ti z účastníků semináře, kteří se loni v listopadu zúčastnili i přednášky reformního rabína Dana Cohna Sherboka, konané rovněž z iniciativy doc. Hoška, pravděpodobně obojí v duchu srovnávali. Za sebe musím říci, že ze strany umírněných sionistů typu rabína Sherboka velmi oceňuji jejich schopnost chápat Araby a směřovat kritiku do vlastních řad. Ze strany muslimů  schopnost vcítit se do smýšlení „druhé strany“ spojenou se sebekritičností často velmi postrádám. Něco podobného ovšem postrádám i ze strany mnoha křesťanů a nemuslimských či protimuslimských Evropanů.

Dnešní násilí na Blízkém východě se svým rozsahem zdaleka nevyrovná násilí, kterého se kdysi ve Svaté zemi dopouštěli křesťanští křižáci. Mnozí Palestinci dnes vidí v Izraelcích jen další dobyvatele ze Západu, pokračovatele středověkých křižáků a novověkých evropských kolonialistů. Také mnozí Izraelci vidí v nepřátelství ze strany Arabů jen obdobu evropského protižidovského fanatismu, k jehož dějinám patří holokaust i staletí pogromů, páchaných křesťany.

Za příklad adekvátního přístupu k těmto skutečnostem bych označil postoj papeže Jana Pavla II., který se v roce 2000 omluvil za křižácké výpravy i za všechno pronásledování Židů v dějinách křesťanství. Jistě není náhoda, že právě tento papež se těšil úctě obou stran blízkovýchodního konfliktu, Izraelců i Palestinců.

24 komentářů:

  1. AnnaLee (bez ověření)
    24. Září 2009 - 7:48
    When some students are willing to get know just about O muslimech na evangelické teologické fakultě a násilí na Blízkém východě they should buy essays choosing the paper writing service.

    OdpovědětVymazat
  2. Petr (bez ověření)
    26. Říjen 2009 - 20:20
    Jen jako pozdní dodatek k této diskusi přikládám odkaz na Zprávu Mise OSN zjišťující fakta o konfliktu v Gaze - Závěry a doporučení.
    Jde o neoficiální předběžný překlad závěrečné části 5 zdroj zde:
    http://www.blisty.cz/2009/10/26/art49571.html
    cituji:
    odst.1889. Opakované selhání rozlišit bojovníky a civilisty je podle Mise důsledkem svévolné instrukce vydané vojákům, jak to někteří z nich popsali, a nikoliv důsledkem náhodných omylů.
    1895. Ať byla spáchána jakákoliv porušení mezinárodního humanitárního práva a lidských práv, systematická a záměrná povaha aktivit popsaných v této zprávě neponechává Misi v žádných pochybách o tom, že odpovědnost leží na prvním místě na těch, kdož rýsovali, plánovali, nařídili a dohlíželi nad operacemi.

    OdpovědětVymazat
  3. John Smith (bez ověření)
    8. Září 2009 - 9:37
    Within the widening of the boundaries of media you have
    find more information about Univerzity Karlovy. By the way, you can essay writing on it.

    OdpovědětVymazat
  4. Anonym (bez ověření)
    2. Září 2009 - 17:36
    To get know just about O muslimech na evangelické teologické fakultě a násilí na Blízkém východě, we buy essays for sale and custom essay at the paper writing service. Some essay writing organizations present the essay writing about O muslimech na evangelické teologické fakultě a násilí na Blízkém východě.

    OdpovědětVymazat
  5. buy essays (bez ověření)
    12. Srpen 2009 - 10:58
    Thanks for the information just about O muslimech na evangelické teologické fakultě a násilí na Blízkém východě and buy persuasive essay about this topic at trustworthy essay writing service.

    OdpovědětVymazat
  6. Petr (bez ověření)
    13. Srpen 2009 - 14:37
    Ok, thanks. What is your position in the service SupremeEssays?

    OdpovědětVymazat
  7. Petr (bez ověření)
    14. Březen 2009 - 18:05
    Především chci říct že odlišit civilistu od vojáka je jednoduché. Voják drží v ruce zbraň. Zároveň jsem si vědom situace v které jsou stejně tak izraelští vojáci v Palestině jako američtí a spojenečtí vojáci v Iráku a Afganistánu. Jejich protivníci nenosí uniformy a používají partyzánský způsob boje. Proto může voják zabít civilistu v domnění že je v ohrožení života, prostě jen proto že se k němu přiblížil. Ale dítě?

    Reportér BBC zde:
    Khalid Abitrabo má na tváři výraz veškerého utrpení, které Gaza zažila za tři týdny izraelských krvavých vojenských akcí. V ruce držel medvídka, který patřil jeho dceři, Sammině sedmileté sestře. Hlavu mu ustřelila tatáž palba, která jeho dceru přesekla napůl. Popsal události té noci skoro úplně stejně jako jeho bratr. V drobnostech se jeho svědectví odlišovalo, ale i on je přesvědčen, že jeho dcery byly chladnokrevně zastřeleny. „Vojáci se opírali o tank a jedli bramborové lupínky,“ řekl. „Pak ale jeden z nich z tanku seskočil a kráčel k domu s automatickou zbraní M-16.“

    překlad reportáže na
    http://www.blisty.cz/art/44930.html

    Nebo charakteristika civilních ztrát v konfliktu zde:
    http://www.blisty.cz/art/45213.html

    Je mi to líto, ale vím z vlastní zkušenosti že lidé v ČR kteří sledují pouze mainstreamová media jsou přesvědčeni že chování Izraele, USA nebo Gruzie v proběhlých konfliktech jsou OK - protože jejich přístup k informacím je na rozdíl od čtenáře západních médií omezen.

    OdpovědětVymazat
  8. Andrew Lukas
    8. Září 2009 - 13:09
    Yeah actually very contributive for the lector! Most of the posts in the blog trigger with tremendous acquaintance... Thanks for the advice! None of the writing services could dispense such an pass, all they can do is to make me buy custom essay papers which are not individual. The only thing you've got to cognize trying to make an uncommon work is that you can buy term papers or buy research paper about all.

    OdpovědětVymazat
  9. imprezy integracyjne (bez ověření)
    21. Únor 2009 - 9:59
    "Šlo o setkání otevřené fakultní i mimofakultní veřejnosti, primárně ale určené studentům, navštěvujícím kurs „Židé, křesťané a muslimové“. Tento předmět na ETF UK vyučuje vedoucí katedry religionistiky doc. Pavel Hošek, kterému bych na těchto stránkách rád vzdal dík za to, jak neokázale, ale účinně a soustavně přispívá k dialogu a porozumění."
    Thanks for the information

    OdpovědětVymazat
  10. Tomáš T. (bez ověření)
    21. Leden 2009 - 15:59
    Upřímně řečeno, je mi smutno z toho, jak se mnozí muslimové postavili k tomu izraelsko-palestinskému konfliktu. Nebudu se zde pouštět do dlouhých analýz, dodám jen jeden link týkající se přímo pana dr. Sáňky:
    http://eretz.cz/content/view/7599/43/

    OdpovědětVymazat
  11. hippo
    21. Leden 2009 - 16:59
    Co k tomu říct? Je-li to prohlášení autentické, tak je mi z něj také smutno. Černobílé vidění světa mě neoslovuje u nikoho, ani u mých propalestinských, ani u mých proizraelských přátel...

    OdpovědětVymazat
  12. hippo
    21. Leden 2009 - 17:10
    Na druhou stranu dokážu chápat i přesvědčení obou stran, že ti "jejich" jsou jednoznačně v právu... Co ale chápat nedokážu a nechci, je názor, že za "spravedlivou věc" je možné bojovat jakýmikoliv prostředky. Když jsem si např. svého času přečetl v novinách názor jednoho v Čechách žijícího Palestince, vyznívající v tom smyslu, že v Izraeli nejsou žádní civilisté, a proto je legitimní bojovat i bombami v kavárnách a autobusech, bylo mi z toho nanic...

    OdpovědětVymazat
  13. Tomáš T. (bez ověření)
    21. Leden 2009 - 17:11
    Bohužel, milý příteli, obávám se, že to prohlášení autentické je:
    http://groups.msn.com/islamiccommunityofczechsisters/haddumrah.msnw?action=get_message&mview=0&ID_Message=31994&LastModified=4675706325237783382&all_topics=1

    Jinak k úrovni "propalestinských" demonstrací v USA:
    http://www.youtube.com/watch?v=QOyRipFULNY

    OdpovědětVymazat
  14. petr klásek
    10. Březen 2009 - 11:10
    Ovšem dodávám trochu opožděně a abych vyvážil to co se zde píše o Palestincích, Izraelská armáda už od počátku konfliktu zachází se všemi Palestinci ne jako s vojákly, ale přímo jako by to ani nebyli lidé. Počet mrtvých dětí je šokující, a lékaři konstatují zásahy střelnou zbraní z bezprostřední blízkosti. Je hrozné když někdo odpálí improvizovanou raketu někam do dáli a ví že může zabít i dítě, ale člověk který zabije dítě ranou zblízka, člen pravidelné armády, pod armádním velením které to kryje...Doufám že opravdu dojde k odsouzení těchto válečných zločinců před mezinárodním soudem.

    OdpovědětVymazat
  15. Sir Leon (bez ověření)
    14. Březen 2009 - 1:47
    Můžete prosím uvést zdroj uvedené informace? Nejsem přesvědčen o tom, že by izraelská armáda cíleně zabíjela děti... Pochopitelně v každém ozbrojeném konfliktu dochází k omylům a přehmatům, zvláště když jedna bojující strana nenosí uniformy a snadno splývá s civilním obzvatelstvem - to platí i o Iráku či Afghánistánu.

    OdpovědětVymazat
  16. Petr (bez ověření)
    14. Březen 2009 - 18:10
    Omlouvám se, dpověděl jsem jako samostatný příspěvek nahoře.

    OdpovědětVymazat
  17. Petr (bez ověření)
    21. Březen 2009 - 19:33
    Armádní veteráni svědčí: Stříleli jsme v Gaze nevinné palestinské rodiny, ničili jsme příbytky a statky

    celý článek zde:
    http://www.blisty.cz/2009/3/20/art45991.html

    OdpovědětVymazat
  18. Sir Leon (bez ověření)
    1. Duben 2009 - 1:07
    Podobná svědectví jsem četl také - v International Herald Tribune a v časopisu Time, kde byl článek věnovaný případu matky se dvěma dcerami, které izraelský voják zastřelil proto, že šly po jiné straně ulice, než měly... Souhlasím - pro zabití dítěte neexistuje ospravedlnění. Jelikož jsem se několik let pohyboval v armádním prostředí, dokážu se na věc dívat i z druhé strany. Víme např., jaká situace zrovna panovala na místě ve chvíli, kdy k této tragédii došlo? Víme něco o tom, jak na člověka (byť cvičeného)působí stres z bojové akce v městském prostředí, kde protivník používá velmi nekonvenční způsoby vedení boje? Je známo mnoho případů, kdy Palestinci využívali žen a dětí jako živých štítů, případně sebevražedných útočníků. Proto jsou izraelští vojáci při kontaktu s civilisty velmi ostražití, čemuž jsou uzpůsobena pravidla komunikace, které v takových situacích používají. Sám jsem se o tom mohl přesvědčit při své předloňské návštěve Svaté země - k hraničnímu přechodu mezi Západním břehem a Izraelem v Betlémě jsem se (nic zlého netuše) přiblížil z nesprávné strany - šel jsem po krajnici silnice pro auta, namísto po vzálenějším chodníku. Když jsem byl na cca 50 metrů, službu konající voják na mne začal zuřivě gestikulovat... V první chvíli jsem nepochopil, ušel dalších 10 m - a náhle se díval do ústí hlavně jeho M-16... Ten pocit nikdy nezapomenu... Ten kluk, kterému nebylo víc než dvacet, prostě jednal podle pokynů, které dostal - a to měl proti sobě blonďatého Evropana bez batohu, mávajícího pasem a mluvícího anglicky... Dobře to dopadlo, ale právě díky této zkušenosti jsem velmi opatrný ve vynášení soudů pod dojmem novinových zpráv...

    OdpovědětVymazat
  19. Petr (bez ověření)
    1. Duben 2009 - 21:16
    Chápu že izraelci jsou v takové situaci, už jsem to napsal výš. Ze zpráv reportérů a humanitárních organizací ale vyplývá, že izraelští vojáci měli interní instrukce k terorizování a zabíjení palestinských civilistů včetně nejmenších dětí. Myslím že ta situace je tam ve stádiu kdy už existují jen špatná řešení, ale některá řešení jsou prostě šílená. To je dehumanizace jiných lidí opravdu srovnatelná s hitlerovským Německem - ne proto že jedni lidi zabíjí druhé ze strachu a nenávisti - to se opakuje neustále - ale protože je to součástí politiky státu který se prezentuje jeko demokratický, jako člen mezinárodního společenství. Proto doufám že tito politici a vojáci budou stát před mezinárodním soudem. Bez ohledu na to že se Židům předtím dělo totéž ze strany Němců.

    OdpovědětVymazat
  20. hippo
    6. Duben 2009 - 10:58
    Nevím, jestli existovaly směrnice uvedeného druhu, ale každopádně jsem pro souzení viníků válečných zločinů na kterékoliv straně. Na druhou stranu čtu, Petře, s bolestí Tvé srovnání Izraele s nacistickým Německem. Myslíš, že takovéto přirovnání je opravdu možné a vkusné?? Já si to každopádně nemyslím a rétoriku tohoto druhu bych přenechal pánům Ahmadínežádům...

    OdpovědětVymazat
  21. Petr (bez ověření)
    7. Duben 2009 - 20:46
    Hippo, napsal jsem:
    To je dehumanizace jiných lidí opravdu srovnatelná s hitlerovským Německem.
    Tak jsem to taky myslel. Nesrovnávám Izrael s hitlerovským Německem, ale způsob jednání některých Izraelců vůči Palestincům se podobným typem chování některých Němců v době fašistického státu, shodou okolností (a nebo ne?) právě vůči národu dnes obývajícím Izrael.
    Chápu že taková srovnávání mohou devalvovat hrůzy které se v době II. sv.války děly. Přesto jsem to napsal, protože tu paralelu vidím, a víc než výraznou. Neznamená to že mám něco proti Izraelcům jako takovým. Neznamená to že bych si myslel že Izrael je stejný jako hitlerovské Německo.
    Ale myslím si že - v propojení na státní/armádní struktury - se tam velký počet lidí chová podobně, i když je k takovému chování vedly jiné důvody.
    Navíc je zde přítomný prvek stigmatizace náboženství Palestinců tím, že je označeno jako teroristické,i pomocí sofostikovaných mediálních kampaní. Tím jsou Palestinci plánovitě tlačeni do role podlidí, samozřejmě nejen propagandou ale i způsobem jakým je s nimi reálně zacházeno. Proto jsem použil toto srovnání.

    OdpovědětVymazat
  22. hippo
    8. Duben 2009 - 11:24
    Díky, Petře, za reakci. Ano, beru s omluvou zpět svou nepřesnou interpretaci Tvého výroku. I tak si ale myslím (jakkoliv Tvému postoji rozumím), že vyjádření tohoto druhu nejsou šťastná. Vžij se do lidí, kterým nacisté vyvraždili většinu rodiny a kteří dnes žijí v Izraeli. Myslím, že tyto výroky pro ně musejí být hluboce zraňující. Izraelská politika vůči Palestincům není odvozená z židovských proroků a z židovské humánní tradice, ale z traumatu holokaustu a ze snahy stůj co stůj zabezpečit přežití Izraele. Blízká mi samozřejmě není (blízcí mi jsou izraelští "disidenti", kteří směřují ostrou kritiku do vlastních řad a bojují za práva Palestinců), ale nevím, zda můžeme "házet kamenem" my, kteří ve své kolektivní zkušenosti nic podobného holokaustu nemáme...

    OdpovědětVymazat
  23. Petr (bez ověření)
    10. Duben 2009 - 12:07
    Obávám se že moje kritika nic nezmůže. Je to jen názor, jen si ulevím když to někde napíšu nebo řeknu.

    Myslím si že jsou věci, o kterých může říct že jsou evidentně špatné kdokoliv kdo to chápe. Moc neuznávám stanoviska typu "nemůžete nás kritizovat když jste si neprošli..." nebo nemůžete nás kritizovat když sami neznáte řešení...". Ale můžem. I když neznám řešení. Jsem si vědomý že to obě strany sporu mají strašně, strašně těžké. Tolik zabitých přátel, příbuzných, tolik generací pozpátku. Jedna strana konfliktu je uzavřená v megakoncentráku a bojuje kamením, samopalama a raketama vyrobenýma z PB flašek, druhá strana má nejmodernější vojenskou techniku, tanky a letadla a ovládá celou oblast. Ztráty jedné strany jsou v desítkách, ztráty druhé v tisících. Už by to měl někdo zastavit.

    OdpovědětVymazat
  24. Hippon (bez ověření)
    23. Duben 2009 - 11:50
    Zrovna jsem narazil na stránky, které mě hodně zaujaly (http://www.arabsforisrael.com/). Jde o web "Arabů a muslimů, kteří podporují stát Izrael a věc míru na Středním východě" (analogicky k "mnoha Židům a Izraelcům, kteří vyjadřují soucit a podporu Palestincům"). Stejně jako autoři těchto stránek bych chtěl podporovat jak Izrael, tak i palestinský lid v přesvědčení, že se to navzájem nevylučuje.

    OdpovědětVymazat