6. 1. 2011

Spojená religiozní iniciativa - URI

Vložil petr klásek, 6. Leden 2011 - 20:13
 Jozef Král
Milí přátelé, chtěl bych se s Vámi podělit o pro mě osobně velice inspirující zkušenost setkání se "Spojenou Religiózní Iniciativou" (URI). Měli sme tu báječnou možnost že jsme byli pozvaní na Jejich celoevropskou konferenci ("WALKING THE TALK"). Mezi-náboženský dialog žije! Nejen -tak, jak jsme u nás zvyklí- na úrovni osamocených a často i nepochopených "elitních konferencí", ale teď je i zřejmé, že na úrovni "prostých lidí". URI je velkou živou komunitou, je to transparentní organizace, a vítá každou ruku ochotnou přispět.

Chtěli bychom nabídnout všem příležitost dozvědět se o URI všechny detaily a podělit se s Vámi o tohle -na současnou českou situaci až neuvěřitelné- povzbuzení, a proto
uspořádáme ve středu 12.1.2011 (St), malé promítání o této Istanbulské konferenci.
Akce se bude konat na adrese Štouračova 6, Brno od 18-ti hodin. Kontakt na pořadatele je na konci článku.

Zde připojuji stanovy URI, které jsou při charakterizaci organizace - a jejich členů klíčové:
Preambule
1) My, lidé různorodých náboženství, duchovních vyznání a původních tradic na celém světě, tímto ustavujeme Spojenou Religiózní Iniciativu (URI) k podpoře trvalé a každodenní mezi-náboženské spolupráci, k ukončení nábožensky motivovaného násilí a k vytváření kultury míru, spravedlnosti a zdraví pro Zemi a všechny živé bytosti.
2) Respektujeme unikátnost každé tradice a rozdíly praxe nebo víry.
3) Ceníme si hlasů, které respektují ostatní, a věříme, že sdílení našich hodnot a moudrost nás může vést k jednání pro dobro všech.
4) Věříme, že naše náboženské, duchovní žití nás vede k budování společenství a respektování jednoho druhým, spíše než že by nás rozdělovalo.
5) Proto se nyní, jako vzájemně závislí lidé zakořenění v našich tradicích, spojujeme pro prospěch naší komunity Země.
6) Spojujeme se s cílem budovat kulturu míru a spravedlnosti.
7) Spojujeme se abychom ozdravovali a chránili Zemi.
8) Spojujeme se k budování bezpečných míst pro řešení konfliktů, ozdravění a usmíření.
9) Spojujeme se k podpoře svobody náboženství a duchovních vyznání a k podpoře práv všech lidí jak stanovuje mezinárodní právo.
10) Spojujeme se v odpovědné spolupráci, abychom přinášeli moudrost a hodnoty našich náboženství, duchovních vyznání a původních tradic, abychom nesli ekonomické, environmentální, politické a sociální výzvy, kterým čelí naše komunita Země.
11) Spojujeme se, aby měli příležitost zúčastnit se lidé na celém světě, zvlášť ti, jejichž hlasu není vždy nasloucháno.
12) Spojujeme se, abychom radostně oslavovali požehnání a světlo moudrosti v každodenním pohybu i ve spočinutí v klidu.
13) Spojujeme se, abychom používali naše sdružené prostředky jen a jen k nenásilným, soucitným akcím, k probouzení nejhlubších pravd, k manifestaci lásky a spravedlnosti vůči všemu živému v naší komunitě Země.
Principy
1) URI je mosty-stavějící organizace; ne náboženství.
2) Respektujeme posvátnou moudrost každého náboženství, spirituálního vyznání a původní tradice.
3) Respektujeme rozdíly mezi náoženstvími, sprituálními vyznáními a původnimi tradicemi.
4) Povzbuzujeme naše členy k prohlubování vzájemného porozumění a důvěry.
5) S respektem nasloucháme a mluvíme, abychom prohlubovali vzájemné porozumění a důvěru.
6) Dáváme a přijímáme zájem.
7) Hledáme a vítáme dar různorodosti a budujeme praxe, které nediskriminují.
8) Praktikujeme rovocenou účast žen a mužů na všech aspektech URI.
9) Praktikujeme ozdravování a smíření, abychom nacházeli řešení konfliktů bez násilí.
10) Pěstujeme ekologické způsoby, které chrání Zemi pro současné i následující generace.
11) Hledáme a nabízíme spolupráci s dalšími mezi-náboženskými iniciativami.
12) Vítáme mezi členy všechny lidi, organizace a asociace, kteří se podepisují pod tuto Preambuli, Deklaraci Účelu a Principy.
13) Máme pravomoc dělat rozhodnutí na nejlokálnější úrovni, která zahrnuje všechny relevantní a dotčené strany.
14) Máme právo organizovat se v jakémkoli smyslu, rozměru, oblasti a okolo jakékoli záležitosti nebo aktivity, která je relevantní a konsistentní s Preambulí, Deklarací Účelu a Principy.
15) Naše uvažování a rozhodnutí mají být činěna na všech úrovních lidmi a metodami, které férově reprezentují rozmanitost dotčeného zájmu a které nejsou ovládány žádnou jednající stranou.
16) My (každá část URI) máme opustit jen tu autonomii a prostředky, které jsou esenciální k realizaci Preambule, Deklaraci Účelu a Principům.
17) Máme odpovědnost za rozvoj finančních a ostatních prostředků k zajištění potřeb naší skupiny, k sdílení finančních a dalších prostředků za účelem zajistit potřeby dalších skupin.
18) Zajišťujeme nejvyšší standard integrity a ethického postoje, rozvážného užívání prostředků a férového a precizního zveřejňování informací.
19) Jsme zavázáni k organizačnímu učení-se a adaptaci.
20) Oceňujeme bohatost a rozmanitost všech jazyků a právo a odpovědnost všech účastníků na překlad a interpretaci Stanov, Článků, Nařízení a ostatních dokumentů v souladu s Preambulí, Deklarací Účelu a Principy a duchem Spojené Duchovní Iniciativy (URI).
21) Členové URI nesmějí být jakkoli přinucováni k žádnému rituálu nebo být "obraceni".
Kontakt:
Jakékoli příspěvky jsou vítány, v případě příležitosti se těším na shledanou, Josef Král a Blanka Černá, mail: kral.josef 'at' yahoo.com. Telefon 777-994-421

7 komentářů:

  1. Ron (bez ověření)
    8. Únor 2011 - 20:53
    Tento příspěvek byl smazán. Nedělám to často ani rád. Důvod naleznete v článku Kodex diskutujících, přístupného též po kliknutí na odkaz "autoři" v záhlaví stránky.

    Zkráceně řečeno, nezveřejňujeme příspěvky které svou formou dialog vylučují. Není to tedy věc kritičnosti vůči jiným náboženstvím - proti té nic nemáme - ale jejich formy.

    Pokud část příspěvku je nějak pravdivá a relevantní, ale další část urážlivá nebo útočná, bude vše smazáno.
    Pokud zde chcete diskutovat, prosím, přečtěte si kodex a zařiďte se podle toho. Petr Klásek

    OdpovědětVymazat
  2. Vít Machálek (bez ověření)
    17. Březen 2011 - 14:17
    Tyto stránky jsou věnovány mezináboženskému dialogu. Prosím o reakce ty, kteří mají co říci k tomuto tématu, resp. k obsahu vyvěšených článků. Islamofobní, antisemitská, antiklerikální nebo jakákoliv jiná propaganda sem nepatří a bude mazána.

    OdpovědětVymazat
  3. petr klásek
    17. Březen 2011 - 14:35
    Petr dodává:
    Christopher Hitchens ve svých přednáškách, na které upozorňujete, opravdu prezentuje fakta která mohou být pravdivá. Některá, předpokládám ano, jiná nejsem schopný posoudit.
    To ale není celý obsah jeho přednášek.
    Kromě toho tam další fakta prostě pomíjí, neprezentuje, tváří se jako by neexistovaly. I to co se vynechá je pro celkový obsah důležité.

    Navíc to co říká, říká způsobem který má posluchače pobavit a vzbudit v nich ke katolické církvi opovržení a odpor. Čili, jde tu o formu kterou používá (ta je záměrně urážlivá) a za jakým účelem (doložit posluchačům že katolická církev je od základu špatná a nemá nárok na existenci).
    Cítíte-li za své poslání toto poselství šířit, budiž, je to vaše věc.

    Ale ne na webu zaměřeném na dialog.
    Ideou dialogu je naopak snaha rozdílné názory a náboženství sbližovat, a to vzájemným poznáváním. Vzájemné poznávání může zahrnovat i excesy které příslušníci té které církve v dějinách spáchali.
    Co ale určitě nefunguje je vysvětlovat účastníkovi dialogu urážlivým způsobem, že jeho víra je hnusná a nemá nárok na existenci. V tomto smyslu přednášky pana Hitchense nejsou dialogem a na dialogový web nepatří.

    To co ten pán provozuje je ve skutečnosti boj. Boj je opak dialogu. Chcete-li s katolíky vést dialog, pak ne takto. Nebude to fungovat. Chcete-li s nimi vést boj, tak někde jinde. Tohle je mírová zóna. Kdo tu bude chtít napadat druhé, bude vyhozen za vrata.

    OdpovědětVymazat
  4. Anonym (bez ověření)
    22. Březen 2011 - 21:21
    Napsal jste, že video je útočné. Kdybyste si ho poslechl bez předsudků, viděl byste, že je obranné - hájil onoho homosexuála, kterému křesťanští fanatici sprostě nadávali a zastrašovali ho. Hájil taky práva těch, kterým bylo jinak ublíženo a taky byli "vyhozeni za vrata", jak to s nekonečnou pýchou a egem sobě vlastním děláte vy. Je aspoň vidět, za koho kopete. Za tyrany, za tučné bášanské krávy, proti kterým vystupovali proroci a světci. Když Machálek napíše článek urážející křesťanské světce, je to pro vás OK, když někdo pošle konstruktivní kritiku průniku zla do dnešní katolické církve, vyhazujete ho drze furiantsky za vrata. A že vám zevnitř těch vrat zbylo po vašem chování tolik lidí, co? Uduste se svou povýšeností, Klásku, vy klenote budhistického porozumění a soucitu. Budhistické peklo je ráj proti tomu, kam jdete vy. Jestli už tam nejste, vy trosko, která si okolo sebe zatloukla vrata.

    OdpovědětVymazat
  5. Vít (bez ověření)
    25. Březen 2011 - 21:15
    Předešlou zprávou jsem se nechal inspirovat k tomu, že bych rád jednu z jejích vět řekl ne ironicky, ale zcela vážně. Rád bych Ti, Petře, poděkoval za to, jak mi po celá ta léta, co se známe, přibližuješ, co je to buddhistické porozumění a soucit... Ve Tvém smýšlení a jednání toto opravdu vidím a je to pro mne nesmírně obohacující.

    OdpovědětVymazat
  6. Petr (bez ověření)
    25. Březen 2011 - 18:34
    Jak vidím, moc slov je k ničemu. Hippo byl stručný a přesný.
    Ale když už jsem si poslechl to video, tak ještě jeden postřeh k tomu co prezentuje a taky k tomu co prezentuje pan Anonym.

    To že se přednášející zastává dotčeného homosexuála ještě neznamená že ta přednáška má někoho bránit. Když ji slyším jako celek, vidím že je především útočná a obrana nějaké osoby je jen záminka k útoku.
    Typické je na tom právě to, že tu nejde vůbec o vyřešení problému. Takovým způsobem se totiž žádný problém vyřešit nedá.
    Zato se takhle dá vytvářet image bojovníka za spravedlnost.

    Je to velmi výhodná metoda:
    - útočit na někoho kdo už tak má špatnou pověst a spousta lidí ho nemá ráda
    - vědět že mi za to nic nehrozí
    - vědět že tenhle nepřítel mi vydrží dlouho, protože nic z toho co dělám ve skutečnosti situaci nezmění
    - mít tím pádem pověst statečného bijce který se zastává slabých a tím i bezproblémový smmysl života.

    Na naprosto stejném principu fungují islamofobové. Mají svoje schéma, nikdy nevidí nic co z něho vybočuje. Pokud je někdo konfrontuje s dobrým muslimem, budou tvrdit že to není správný muslim. Oni ví nejlíp jaký má muslim být, totiž zlý. Pokud není zlý, něco asi dělá špatně. Stejné to je s jakýmikoliv jinými -foby. Nepřítel je zlý, nikdy nic nedělá dobře. Nepřítele potřebují. Každý problém jen dokládá jak je nepřítel zlý. Nikdy neudělá nic co by problém mohlo vyřešit, protože problémy a zlého nepřítele potřebuje. Kdyby se nějaký problém vyřešil, nepřítel už by nebyl tak zlý. To není možné dopustit.

    Stejně tak vy pane Anonyme, máte sice problém, totiž že tu nechceme publikovat to co nepovažujeme za dialogické. Všimněte si ale, že všechno co píšete je vycpáno urážkami a nadávkami. Nejde vám tedy o vyřešení problému, naopak - jak skvělé - máte nového nepřítele.
    Víte co, až si od vás přečtu cokoliv, co by jen směřovalo k tomu že chcete řešení, potom teprve uvěřím že mluvíte pravdu.

    Jo, a kdybych byl v pekle, neměl bych žádné prsty kterými bych tohle mohl psát. Musím vás tedy zklamat, démon opravdu nejsem.

    OdpovědětVymazat
  7. Petr (bez ověření)
    24. Březen 2011 - 9:20
    Pročpak tak strašně potřebujete mít nějakého démonického nepřítele, pane Anonyme?

    OdpovědětVymazat