27. 9. 2011

Slovo odborníka k problematice sekt

Vložil hippo, 27. Září 2011 - 16:49
Rád bych dnes tento web trochu odlehčil jedním svým starým textem. Byl inspirován sektobijeckým článkem "S kým vlastně máme tu čest?" z brněnské Rovnosti z 22. dubna 1997, jehož obsah "parafrázuje", a některými publikacemi z tehdejší produkce Společnosti pro studium sekt a nových náboženských směrů. Rád bych nicméně předeslal, že současná činnost této Společnosti je zcela odlišná a její dnešní představitelé vesměs nemají s přístupem parodovaným v tomto článku nic společného.S kým vlastně máme tu čest?


Po masové sebevraždě členů americké počítačové sekty Nebeská brána prořízly hladinu veřejného zájmu otázky typu: Kdo vlastně jsou? Jak vlastně sektu poznám?
Zakladatelem sekty bývá zpravidla autoritativní osobnost (Buddha, Ježíš, Mohamed...). Každý její výrok pro sektáře znamená neochvějnou pravdu, proti níž nelze nic namítnout. Mnohdy se jedná o kulty natolik extrémní, že člověk musí změnit svůj způsob života a následovat jejich učení. Řadoví členové sekt patří většinou mezi upřímné lidi. Když se s nimi setkáte na ulici, působí přátelským dojmem, třebaže při rozhovoru někdy obtěžují nesmyslnými slovy jako je nalezení smyslu života, štěstí, láska apod. Nejsnáze se sekty zabydlují tam, kde nacházejí nejvíce zranitelné osoby - děti a mládež, dospělé a staré lidi. Tyto skupiny obyvatelstva bývají zpravidla nejvíce zasaženy těmito komplexy. Proto se nejhůře orientují a těžko rozpoznávají možné nástrahy. Mnozí z obyčejných příslušníků sekt jsou opravdově přesvědčeni o správnosti své víry, nadšeně šíří své poselství a až pozdě zjistí, že věc má skryté pozadí. V určitých případech není nutné hledat varovné signály příliš dlouho. Jindy bývá past umně ukrytá pod povrchem dění. K pomoci je třeba znát fakta.
Všichni odborníci, jako například já, rozdělují sekty do čtyř hlavních skupin:
1) Sekty věřících (tato skupina je nadřazena následujícím skupinám). Zpravidla se oddávají mystice formou tzv. modlitby a reálné životní problémy chtějí řešit duchovní cestou.
2) Východní, náboženské skupiny čerpající z nauk Orientu (například buddhismus, hinduismus a islám).
3) Sekty vycházející ze židovství - sem patří zejména křesťanství (i když mnoho "moudrých" nebude s tímto zařazením souhlasit). Dělí se na skupiny, jejichž příslušníci slepě uznávají osobu vůdce sekty, papeže, a v některých případech dokonce opouštějí svou práci a majetek a odcházejí od svých rodin do tzv. řeholí (katolíci), a na sekty biblické (evangelíci).
4) A nakonec je to sekta, jejíž příslušníci pod záminkou "studia sekt a náboženských směrů" potírají všechny ostatní kulty s výjimkou vlastního. Vzhledem k zásluhám této skupiny na tomto poli by nebylo vhodné konstatovat, že tito lidé se potírání destruktivních sekt oddali s takovým nadšením, že se sami stali destruktivní sektou.

Žádné komentáře:

Okomentovat