7. 3. 2007

Mezináboženský dialog USA - Írán

Vložil hippo, 7. Březen 2007 - 12:37
Protože česká média neustále píší o hrozbě získání atomové bomby Íránem a o možnosti amerického útoku proti této zemi, ale zprávy opačného vyznění zcela ignorují, chtěl bych takovouto zprávu zmínit alespoň zde. Koncem února se v Teheránu konal zcela jedinečný dialog mezi představiteli amerických křesťanských církví a představiteli Íránské islámské republiky. Náboženští vůdcové katolické, episkopální, metodistické, baptistické, mennonitské a kvakerské církve strávili v Íránu několik dní a setkali se s jeho náboženskými a politickými vůdci včetně prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.

Generální tajemník pro mezináboženské vztahy při Národní radě křesťanských církví v USA reverend Premawardhana po setkání mluvil mj. o Ahmadínežádově ujištění, že Írán nevyvíjí nukleární zbraň. Zmínil fatwu nejvyššího íránského islámského vůdce ajatolláha Chameneího, podle níž výroba a užívání jaderných zbraní odporuje islámu, a vyjádřil názor, že Ahmadínežád je hluboce náboženský člověk, který by nechtěl jednat v rozporu s náboženskoprávním výnosem.
Křesťanští i muslimští účastníci rozhovorů zdůraznili význam mezináboženského dialogu pro budování míru. Arcibiskup Sarkissian z arménské pravoslavné církve v Íránu uvedl:
"Mír je klíčovým učením křesťanství a islámu a to se bude uskutečnovat v našich životech. To je plodem dialogu." 

1 komentář:

  1. Petr (bez ověření)
    9. Březen 2007 - 12:37
    Hippo, jestli můžeš, pošli prosím tento článek na Britské listy, dlouhodobě se tímto tématem zabývají a je to myslím velmi důležitá zpráva. Redakce má adresu redakce@blisty.cz

    OdpovědětVymazat